Mil fotos per conservar la mar Balear

Medi Marí

Mil fotos per conservar la mar Balear

22 premis de fotografia i un premi a millor documental de medi maría a l'acte de lliurament de la segona edició del Certamen Audiovisual per a la Conservació de la Mar Balear, MARE.

25/10/2021

El lliurament de premis de la segona edició del Certamen Audiovisual per a la Conservació de la Mar Balear, MARE, es va realitzar anit des de la sala Albert Camus, a Sant Lluís (Menorca) en conjunt amb Menorca Doc Fest. Es van atorgar un total de 23 premis.

Per als premis de fotografia, es van obtenir 1.000 entrades entre 115 participants (98 adults i 17 joves) distribuïdes entre els quatre perfils de participació: infantil, juvenil, adults amateurs i adults experts. Un nen de 8 anys i una nena de 10 han estat els participants més joves. S'han repartit un total de 10.000 € en 22 premis —dotació econòmica per a la participació Adulta i material subaquàtic per a la Jove. Els millors projectes presentats s'inclouran en l'exposició itinerant que recorrerà les Illes Balears durant l'any 2022.

Les fotografies guanyadores recullen la diversitat d'hàbitats, espècies i paisatges submarins i costaners presents en la mar Balear; una agulla de mar entre la posidònia, invertebrats poc coneguts com els briozous i poliquets o la Cystoseira- l'alga símbol d'aigües netes –. També trobem fotografies més artístiques amb mirades i retrats amplis que ens permeten connectar amb la mar des de la seva bellesa, vulnerabilitat i anomenada a l'acció.

Sara García Betorz, coordinadora de MARE: “El conjunt de les imatges de MARE reflecteix la gran bellesa i vulnerabilitat de l'arxipèlag. Gràcies a totes les persones participants – sense la vostra generositat no coneixeríem el que s'amaga sota l'aigua- i a les organitzacions que fan possible MARE.

El jurat de la segona edició ha seleccionat les imatges seguint criteris de qualitat fotogràfica, originalitat, fidelitat amb la realitat i capacitat de connectar amb l'espectador.

Jaime Rojo, fotògraf i National Geographic Explorer: “El certamen MARE, i en general els concursos de fotografia, serveixen de termòmetre per mesurar l'estat de la fotografia en aquesta temàtica i aquest lloc concret. He gaudit molt del procés amb imatges amb molt de nivell i m'ha encantat retrobar-me amb la mar Balear i els vells desconeguts del món subaquàtic."

Salut Deudero, científica i divulgadora marina: “Ha estat un plaer participar com a tribunal enguany. Les fotografies de MARE 2021 han estat inspiradores i amb molta sensibilitat. Unes altres han recollit la vulnerabilitat d'ecosistemes i espècies i els desafiaments que afrontem. Gràcies a totes aquestes mirades col·lectives de la mar podem acostar-nos més ella, entendre-la i participar conjuntament en la seva conservació."

Francis Pérez, reconegut fotògraf subaquàtic: "Les categories de MARE m'han semblat molt interessants en els seus diferents propòsits, sobretot la menció d'honor de conservació és molt cridanera. Les fotografies d'aquesta segona edició han presentat un alt nivell i em satisfà veure tanta biodiversitat en la mar Balear.

El Premi Illa de l'Aire al millor documental de medi marí s'ha creat en conjunt amb Menorca Doc Fest i la col·laboració de Fundació Menorca Preservation i l'Ajuntament de Sant Lluís.

"Cabrera, la Mediterrània Ancestral" de Paleàrtica Films ha estat el documental guanyador per consens de les organitzacions. El documental explora al paradís de Cabrera amb la seva fauna des de mar, terra i aire en una explosió de biodiversitat difícil d'observar fora d'aquests arxipèlags. Els films seleccionats en aquesta convocatòria van obrir la prèvia del festival Menorca Doc Fest a la sala Albert Camus.

Una iniciativa col·laborativa oberta a més suports

MARE és una iniciativa col·laborativa que té per objectiu despertar consciències per garantir la conservació de la mar Balear. Neix impulsada per la Fundació Marilles, juntament amb Menorca Reserva de la Biosfera, Eivissa Preservation, Mallorca Preservation Foundation, Menorca Preservation Fund, Save The Med, Fundació Iniciatives del Mediterrani i Fòrum Marí d'Eivissa i Formentera. MARE compta amb el suport financer de la Fundació Marilles i Fundatur i està oberta a la participació d'altres entitats i patrocinadors que vulguin contribuir a visibilitzar la bellesa de la mar Balear i treballar en la seva conservació.

Aniol Esteban, director de Fundació Marilles: “Les fotografies de MARE mostren que la mar Balear encara és de les zones millor conservades del Mediterrani, però sofreix una forta pressió i és urgent actuar per a la seva conservació. Una mar en excel·lent estat és essencial per al futur de les Illes Balears i el benestar de la seva ciutadania.

Imatges guanyadores de MARE 2021 Acte de lliurament de premis