S'inaugura la piscina des Mercadal, un projecte pioner en matèria d'energia

S'inaugura la piscina des Mercadal, un projecte pioner en matèria d'energia

El projecte incorpora les darreres novetats en matèria d'eficiència energética i autoconsum a partir de renovables. Les piscines s'encalentiran gràcies a una caldera de biomassa, i tot el complex d'autoabasteix amb energia fotovoltaica

14/07/2021

La remodelació del complex esportiu des Mercadal, que ha impulsat l'Ajuntament des Mercadal i ha tingut el suport del Consell Insular de Menorca i del Govern de les Illes Balears, s'ha convertit en un projecte pioner en matèria energètica a la nostra illa, i amb molta probabilitat al conjunt de les Illes Balears. inclou una pèrgola fotovoltaica, situada a l’aparcament exterior, amb una potència pic de 99 kWp  que servirà per a l’autoconsum elèctric de la piscina. A més, va acompanyada d’un punt de càrrega doble per a vehicles elèctrics, amb la qual cosa s’incrementa la xarxa de recàrrega de l’illa i s’afavoreix la mobilitat elèctrica i no contaminant. D’altra banda, l’aigua de la piscina s’encalentirà mitjançant l’energia que generarà una caldera de biomassa, un sistema que aprofita restes orgàniques per utilitzar-les de combustible i millora així l’eficiència energètica d’aquest procés. La biomassa que s'emprarà com a font d'energia prové de la gestió forestal sostenible que es practica a boscos de Menorca, precisament de les neteges efectuades a zones forestals per a la reducció del risc d'incendis.

Pel que fa al finançament, el projecte ha comptat amb el suport del Consell Insular, a través del Pla Insular de Cooperació 2017, que ha aportat 135.000€ i 142.000€ del Pla Insular de Cooperació 2018 per a la instal·lació de la coberta mòbil de la piscina. Per altra banda, a través del Pla Insular d'Equipaments Esportius, s'ha aportat 46.000€ per a l'execució del solàrium i la piscina de xapoteig.
Per part del Govern, la pèrgola ha rebut una subvenció de 156.000 €, provinents dels fons de l’Impost de Turisme Sostenible, i la caldera de biomassa ha rebut un ajut de 72.000 € provinents d'una subvenció específica del Govern per a promoure la instal·lació de calderes de biomassa. Amb aquesta instal·lació la caldera de la piscina és la de major potència instal·lada a Menorca.

Les millores energètiques d’aquesta zona esportiva segueixen els tres eixos estratègics per accelerar la transició energètica en la lluita contra el canvi climàtic: l'impuls d’energies renovables, transició cap a una mobilitat elèctrica i sostenible i foment de l’eficiència energètica. Aquest darrer eix, s'acompleix gràcies al sistema de fred i calor d'alta eficiència instal·lat, que incorpora els darrers avenços en matèria d'eficiència disponibles al mercat.

La presidenta del Govern ha emmarcat aquest projecte en les polítiques de «sostenibilitat i compromís per complir la Llei de canvi climàtic i fer possible una transició ecològica justa», en la qual «l'illa de Menorca és capdavantera», ja que té el compromís d'arribar abastir-se en un 85% d'energies renovables l'any 2030, tal com està previst a l'Estratègia Menorca 2030. Per la seva banda, el vicepresident Yllanes ha dit que aquest complex esportiu «és un exemple del tipus de model que volem aconseguir, potenciant l’autoconsum, l’eficiència energètica i les energies renovables, per avançar cap a la sobirania energètica». Així mateix, ha garantit la col·laboració del seu departament amb els ajuntaments: «posarem a la seva disposició recursos i assistència tècnica perquè es puguin beneficiar dels projectes que volem impulsar», ha indicat, per afegir que «les administracions locals són imprescindibles en la lluita contra el canvi climàtic i el procés de transició energètica que hem iniciat: des de l’àmbit local es posen les bases per a un canvi de model cap a una societat més sostenible, respectuosa amb l’entorn».

A l’acte d’avui també hi han assistit el batle des Mercadal, Francesc Ametller; la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, i el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, la consellera d'Ocupació, Habitatge i Cooperació Local, Cristina Gómez, i director insular d'Esports i Joventut, Josep Juaneda.

NOTA DE PREMSA GOVERN BALEAR