Accions de divulgació marina del projecte MAREBI

Tret de sortida a les accions de divulgació marina del projecte MAREBI

Amb la mar com a protagonista, es llança un programa de xerrades, el cicle CineMar i el conte infantil «Una mar de tresors» • El Dia Mundial dels Oceans, 8 de juny, s’iniciaran les activitats per conscienciar sobre els valors de la Reserva de Biosfera marina

31/05/2021

El Consell Insular de Menorca ha presentat aquest dilluns dia 31 una sèrie d’accions de divulgació que formen part del projecte de conservació marina MAREBI. Així, es dona el tret de sortida a una programació d’activitats que té com a objectiu apropar el mar a tota la societat, a través de xerrades, projeccions de documentals i activitats educatives per a les escoles.

Per una banda, el cicle de xerrades «Una illa, una mar», reunirà experts de diferents àmbits: científics, pescadors, economistes, ecologistes i gestors, que aportaran els seus coneixements per tal de suscitar el debat i la reflexió. A través de cinc sessions que es celebraran a diferents pobles de Menorca, es tractaran diverses temàtiques que afecten el medi marí, i es plantejaran els reptes de futur per avançar cap a l’equilibri entre les activitats humanes i la conservació dels ecosistemes marins.

Per altra banda, una selecció de quatre documentals marins, reconeguts tant per la seva qualitat d’imatges com pel seu contingut, comprendran el cicle de cinema «CineMar». Després de cada projecció hi haurà una tertúlia amb convidats i convidades, que parlaran de les temàtiques tractades a cada documental.

Totes aquestes activitats es repartiran al llarg dels mesos de juny, juliol, setembre i octubre. Així mateix, al voltant del dia mundial dels oceans, dia 8 de juny, serà quan es concentraran una major quantitat d’activitats per celebrar aquesta data tan important. L’equip d’educació ambiental de l’Agència Reserva de Biosfera, ha organitzat per aquests dies una dotzena d’activitats educatives dirigides al públic infantil.

Amb un format de contacontes acompanyat de titelles, els fillets i filletes acompanyaran als peculiars protagonistes del conte: en Corbí, un corbmarí, i en Mac, un llimac de mar, en les seves divertides aventures per la mar de Menorca. En aquest viatge coneixeran quins son els veritables tresors que amaga la nostra mar, s’explicaran les diferents problemàtiques que pateix i què podem fer per cuidar-lo i respectar-lo. El conte, titulat «Una mar de tresors», s’ha publicat tot just per a l’ocasió, i representa el conte número 4 de la col·lecció «Contes Menorca Reserva de Biosfera», i constituirà un recurs educatiu més per al curs vinent, a través del programa de Salut Jove i Cultura.

El mateix dia mundial dels oceans, es projectarà el documental Blue a la Sala Multifuncional des Mercadal. Mitjançant imatges espectaculars i diferents històries d’arreu del món, es tracten diferents problemàtiques globals que afecten els oceans, com la pèrdua de biodiversitat, el canvi climàtic i la contaminació per plàstics. A la tertúlia posterior, comptarem amb la presència de Cristina Linares, investigadora de la Universitat de Barcelona, experta amb coralls i els efectes de l’increment de la temperatura sobre aquests animals; i Claudio Barria, expert en taurons i ratjades de l’associació Catsharks i investigador de l’institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona.

El dia 10, s’encetarà el cicle de xerrades a la seu de l’IME, amb el títol «Tortugues marines, un nou resident?», centrat en la tortuga babaua, espècie amenaçada que l’estiu passat va nidificar a Menorca per primera vegada. Lluís Cardona, investigador de la Universitat de Barcelona, explicarà per què ara s’estan donant més casos de nidificacions d’aquesta espècie a les Balears; Guillem Félix, del Servei de de Protecció d’Espècies del Govern Balear explicarà la gestió que s’està portant a terme per part de les administracions davant aquests esdeveniments excepcionals; i finalment, Víctor Carretero, del GOB Menorca, donarà a conèixer la gran implicació ciutadana esdevinguda per a la custodia del niu de la tortuga.

A continuació, resumim la programació que continuarà fins al mes d’octubre, la qual s’anirà desgranant a mesura que s’atraquin les dates:

Cicle de cinema marí «CineMar»
Cicle iniciat el 2020, amb la col·laboració de la Fundació Marilles i produït pel Festival Internacional de Cinema de Menorca (FICME). En aquest segona edició, s’han programat les següents projeccions:
• 30 de juny: Sonic Sea. De Michelle Dougherty i Daniel Hinerfeld, 2016. Tertúlia posterior amb l’Asociación Tursiops, experts en cetacis.
• 28 de juliol: Desierto líquido, de Daniel Carrasco i Alba Azaola, 2016. Tertúlia posterior amb el director i la directora del documental.
• 15 de setembre: Mission Blue, de Robert Nixon i Fisher Stevens, 2014. Tertúlia posterior amb científiques marines de Menorca.
Totes les projeccions es passaran a la Sala Multifuncional des Mercadal a les 19:30.

Cicle de xerrades «Una illa, una mar»
Cicle iniciat al 2018, en motiu del 25 aniversari de la reserva de biosfera de Menorca. En aquesta segona edició, s’han programat les següents xerrades:
• 22 de juny : «La salut de la nostra mar». Amb ponències del Dr. Antoni Quetglas, investigador del l’IEO-COB, Dr. Enric Ballesteros, investigador del CSIC-CEAB, i Dra. Marta Sales, col·laboradora de l’OBSAM. A la Sala Polivalent Albert Camus, Sant Lluís.
• 23 de setembre: «La llagosta de Menorca». Amb ponències de la Dra. Sandra Mallol, investigadora de l'IEO-COB, Francesc Rosselló, de la Direcció General de Pesca, GOIB, i un representant del sector pesquer (per confirmar). Al Castell de Sant Antoni, Fornells.
• 7 d’octubre: «Economia blava». Amb ponències de Rafael Anta, del Banc Interamericà de Desenvolupament, representant d’ASMEN (per confirmar), i Miquel Camps, del GOB Menorca. A l'Auditori de Ferreries.
• 28 d’octubre: «Consum responsable de productes pesquers». Amb ponències del Dr. Joan Moranta, investigador de l’IEO-COB i soci fundador d’Alimentta, Ana Macarena Molina, coordinadora del projecte «Pescados con Arte» a la RM de Cabo de Gata, i una representant d’Agroxerxa (per confirmar). A Can Saura, Ciutadella.

Totes les activitats seran gratuïtes gràcies al projecte MAREBI, atorgat al Consell Insular per la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a través del programa Pleamar, cofinançat pel FEMP. A més, tota aquest programació no hauria estat possible sense l’inestimable col·laboració de l’IME, l’Ajuntament de Mercadal, l’Ajuntament de Sant Lluís, l’Ajuntament de Ferreries, l’Ajuntament de Ciutadella, l’IEO-COB i la Fundació Marilles, que de manera desinteressada han proporcionat els diferents espais i han facilitat l’organització dels esdeveniments.

Descarrega aquí el conte «Una mar de tresors»

Descarrega aquí la programació de «CineMar»
Descarrega aquí la programació del cicle de xerrades «Una illa, una mar»

Més informació sobre el projecte MAREBI