Finalitzen les obres de recuperació i restauració de la Cova de s'Aigua

Geologia

Finalitzen les obres de recuperació i restauració de la Cova de s’Aigua

L'actuació que s’ha duit a terme té com objectiu recuperar la cova per a l'ús públic en condicions controlades, evitant males pràctiques i possibilitant que els visitants puguin gaudir dels seus valors geològics i arqueològics

2/01/2021

Les obres de recuperació i restauració de la Cova de s’Aigua de Cala Blanca s’han donat per finalitzades aquesta setmana passada. Tot i que la cavitat ja està preparada per rebre visites, el Departament de Medi Ambient i Reserva de Biosfera del Consell Insular ha decidit ajornar la inauguració fins que millori la situació sanitària.

Els primers mesos d’obertura seran de portes obertes i, per tant, la gent de Menorca podrà visitar-la gratuïtament, evidentment complint totes les mesures COVID que hi hagi vigents. S’informarà de la data d’obertura pròximament.

L'actuació que s’ha duit a terme té com objectiu recuperar la cova per a l'ús públic amb condicions controlades, evitant males pràctiques i possibilitant que els visitants puguin gaudir dels seus valors geològics i arqueològics. L’obertura de la cova ajudarà a la vegada a diversificar el producte turístic i afavorirà la desestacionalització.

La Cova de s’Aigua, que deu el seu nom al llac d'aigua salobre que ocupa més de la meitat de la seva superfície, es troba davall la urbanització de Cala Blanca de Ciutadella. Als anys 60-70 va ser objecte d’una intervenció que va malmetre la seva conservació i va propiciar la seva degradació amb el pas del temps. Ara, amb la feina feta, Menorca recupera un espai de gran valor i en garantim la seva conservació.

Es podran visitar els 2.500 metres quadrats de superfície de la cova. La cavitat compta amb un alt valor geològic a causa de les nombroses estalactites que hi ha al seu interior, i tenen una triple importància: pels seus valors naturals; per les seves característiques i valors ecosistèmics; i per la seva potencialitat turística.

Cal destacar, també, que es tracta d’una iniciativa pública, i que crearà un precedent, en ser un projecte que garanteix la sostenibilitat de les coves. El finançament del projecte va a càrrec del Govern balear i el Consell Insular de Menorca a través d'un conveni interadministratiu signat entre el Consell i l'Agència d'Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB).