Reunió de treball amb el Ministeri per a la Transició Ecològica

Reserva

L’ecoturisme i la governança dels espais marins entre els temes de la presentació a la Ministra Teresa Ribera

El Consell Insular de Menorca presenta les principals iniciatives i sol·licita cooperació i coordinació entre les diferents administracions per seguir avançant el projecte de Reserva de Biosfera.

13/07/2020

El Consell Insular de Menorca ha presentat aquest matí a la Ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, alguns dels nostres projectes com a Reserva de Biosfera amb l’objectiu de donar a conèixer i apropar la nostra gestió, i sol·licitar el suport i col·laboració del Govern Estatal.

La presentació ha estat encapçalada per la Presidenta del Consell Insular, Susana Mora, la Presidenta del Govern Balear, Francina Armengol, l’alcaldessa de Ciutadella, Joana Gomila, la consellera de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Maite Salord, els consellers del Govern, Juan Pedro Yllanes i Miquel Mir, i la directora insular de Reserva de Biosfera, Irene Estaún. També han estat acompanyats pels diferents alcaldes de Menorca i altres autoritats.

Durant el transcurs de l’acte, tant la Presidenta del Consell Insular, Susana Mora, com la consellera de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Maite Salord, han sol·licitat la cooperació i la coordinació de les diferents administracions estatal i autonòmica per seguir avançant amb el nostre projecte de Reserva de Biosfera.

La presentació s’ha centrat en dues de les iniciatives prioritàries de l’àrea com les noves oportunitats per a la governança dels espais marins, en el marc de l’ampliació de la reserva biosfera de Menorca cap al mar, i el desenvolupament de l’ecoturisme a Menorca.

Reserva Biosfera Marina

La UNESCO va aprovar el juny del 2019 els nous límits de la Reserva de Biosfera de Menorca cap al mar. Així, la Reserva de Biosfera va passar de tenir un àmbit territorial de 70.000 ha a una superfície total de 514.000 ha, en la seva major part marina. Aquesta distinció la va convertir en la major Reserva de Biosfera Marina del mar mediterrani, un gran repte per a la nostra illa, ja que s’han d’aplicar polítiques basades sobre els principis de conservació dels hàbitats marins i la compatibilització de les activitats econòmiques associades.

En aquest marc, el Pla d’Acció de la Reserva de Biosfera (2019-2025) ja detalla una bateria d’actuacions a desenvolupar en aquest àmbit marí, partint sempre com a referència la concreció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 en l’àmbit de la Reserva de Biosfera.

Foment de l’ecoturisme

Menorca pretén ser també un lloc d’innovació en matèria de sostenibilitat turística. Per aquest motiu s’està desenvolupant un conjunt d’accions encaminades a reduir l’impacte ambiental del sector i orientar la seva activitat a valors socioambientals que presenta l’illa com a motors de desenvolupament d’un sector basat en l’ecoturisme.

En aquest sentit, l’illa ha aconseguit distingir-se recentment en la llista del Top 100 Green Destinations, ha estat declarada Reserva i Destí Turístic Starlight, i està impulsant un ambiciós programa de certificació d’empreses de l’illa amb la marca Menorca Reserva de Biosfera, que va ser llançada el passat mes de desembre. A més a més, com a membre de l’Associació d’Ecoturisme d’Espanya, Menorca ha estat declarada seu del V Congrés Nacional d’Ecoturisme, que se celebrarà a l’illa de Llatzeret del 20 al 22 d’octubre d’aquest any.

PRESENTACIÓ