Menorca, seu del V Congrés Nacional d'Ecoturisme

Congressos

Menorca, seu del V Congrés Nacional d'Ecoturisme

La trobada es celebrarà del 20 al 22 d'octubre i tindrà com a seu les instal·lacions de l’històric Llatzeret de Maó

8/06/2020

L’Associació d’Ecoturisme d’Espanya ha anunciat avui que la Reserva de Biosfera Menorca acollirà la cinquena edició del Congrés Nacional d'Ecoturisme del 20 al 22 d'octubre. Aquest any la situació generada per la Covid-19 ha demostrat la necessitat de canvi de l'actual model del sector turístic cap a productes més sostenibles com l'ecoturisme.

Com ha manifestat la Presidenta del Consell Insular i consellera de Promoció Turística, Susana Mora ‘estam davant una nova oportunitat per seguir impulsant un turisme que encaixi amb els nostres valors de Reserva de Biosfera, que contribueixi en la lluita contra el canvi climàtic i fomenti els nostres valors naturals’. També ha afegit que ‘aquest congrés obté especial rellevància en una temporada atípica i difícil com la que ens toca viure aquest any, ja que ens dóna l’oportunitat d’allargar-la de manera segura’.

Menorca, una destinació adherida al Club Ecoturisme a Espanya, és referent internacional en sostenibilitat i un marc idoni perquè, amb la celebració del congrés, es doni suport a l'ecoturisme com el producte més beneficiós per als espais protegits, i un dels més idonis per gaudir de forma segura, amb grups petits, i amb la figura del guia que, gràcies a la seva professionalitat, transmet seguretat i confiança a la vegada que ajuda a complir amb la capacitat d'acollida i mostra el retorn de la despesa turística en conservació i desenvolupament local sostenible.

La consellera de Medi ambient i Reserva de Biosfera, Maite Salord, ha declarat que ‘en aquests moments d'incertesa, sabem que el repte de ser la seu del Vè Congrés Nacional d'Ecoturisme és més exigent que mai, però l'acceptam amb il·lusió i responsabilitat, convençuts que el futur del sector turístic és l'ecoturisme, indeslligable de la sostenibilitat. L'octubre, Llatzeret estarà a punt per rebre aquest esdeveniment de primer nivell i per fer que els assistents s'enduguin de Menorca la millor impressió’.

Des de l'organització es veu la necessitat de seguir mostrant la importància i beneficis del producte ecoturisme i la seva relació amb les estratègies nacionals del repte demogràfic, canvi climàtic i economia circular, així com el potencial que té Espanya per impulsar un turisme de natura realitzat de forma responsable i sostenible als espais naturals. Si bé, també es considera un moment crucial per reivindicar l'ecoturisme com un dels pilars de la reconstrucció en verd de l'economia després de la pandèmia, i oferir als professionals del sector un necessari punt de trobada públic-privat donada la difícil situació creada amb la Covid-19, per compartir solucions i estratègies davant la crisi de demanda provocada per la pandèmia.

Així mateix servirà per informar sobre tendències i perspectives del sector tant en el mercat nacional com internacional; donar suport a aquest sector, compromès amb la conservació i el desenvolupament local, format en la seva major part per PIMES, micropimes i autònoms, que s'han vist molt afectats per la crisi; donar a conèixer plans, programes, i accions del sector públic, el sector privat i aquelles sorgides de la col·laboració públic-privada i que estan ajudant a impulsar aquest sector a la situació actual.

Aquesta cinquena edició tindrà com a seu les instal·lacions de l’històric Llatzeret de Maó i l'organització està ja treballant per poder comptar, amb totes les garanties de seguretat, amb nombroses activitats d'interès per als congressistes. Es preveuen unes intenses jornades tècniques formades per ponències, taules de debat i intercanvis d'experiències entre els professionals assistents, així com visites i activitats que permetin descobrir de forma respectuosa la nostra Menorca Reserva de Biosfera.

Diverses institucions estan implicades en l'organització, com és habitual, d'un fam trip per touroperadors i agents de viatge especialitzats que coneixeran Menorca de primera mà i participaran en una taula de contractació amb una selecció de congressistes. El fam trip i la mesa de contractació se celebrarà en els dies previs al congrés.

El V Congrés Nacional d'Ecoturisme suposarà un impuls necessari del producte ecoturisme, que afavoreix la conservació dels espais naturals i el desenvolupament sostenible. Serà a més una nova oportunitat de "contribuir de manera pràctica a la conservació, sense generar impactes sobre el medi, i repercutint positivament en la població local", tal com resa el concepte d'ecoturisme reflectit en la Declaració d'Ecoturisme de Daimiel, full de ruta elaborat en la primera edició del congrés el novembre de 2016.

Connectats amb la natura
El lema d'aquesta edició: "Connectats amb la natura", posa de manifest el binomi persones-natura des de múltiples punts de vista i al·ludeix a la necessitat de recuperar la connexió amb la natura com a font de salut i com a motor de desenvolupament local. També a la necessitat d'estar connectats entre els mateixos professionals, entre el públic i el privat, amb els habitants, amb els viatgers, amb les noves tecnologies que serveixen d'eina per al desenvolupament sostenible de l'ecoturisme, del territori i de l'entorn.

Organitzadors i col·laboradors
El Congrés Nacional és una iniciativa impulsada per l'Associació Ecoturisme a Espanya (AEE), que gestiona el Club Ecoturisme a Espanya, i que des de fa 10 anys promou iniciatives de referència per a tots els professionals implicats en fomentar l'ecoturisme. El Congrés és recolzat per la Secretaria d'Estat de Turisme (Setur) i l'Organisme Autònom de Parcs Nacionals (OAPN) des de la seva primera edició en 2016. Aquestes tres entitats d'àmbit nacional formen part de l'Comitè Organitzador costat dels amfitrions de Congrés, el Consell insular de Menorca (CIMe) i l'Agència Menorca Reserva de la Biosfera, i altres entitats regionals i locals que donen suport a l'organització de l'esdeveniment com són l'Agència d'Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB), l'Ajuntament des Castell, l'Ajuntament de Maó. Aquesta cinquena edició comptarà a més amb la col·laboració del sector privat a través del Segment Estratègic Turístic (SET) Ecoturisme i l'Associació Menorca Activa.

Més informació: www.congresonacionaldeecoturismo.es