Nous tallers d'autocompostatge

Residus

Tornen els tallers “Fer Compost és la Pera!” per aprendre a fer compost a casa

El Consorci de Residus i Energia de Menorca posa en marxa una tercera edició de les xerrades sobre autocompostatge a tots els municipis de l'illa

17/02/2020

La prevenció en la generació de residus i la seva reutilització s'ha convertit en una de les prioritats en la jerarquia de principis que promulga la Unió Europea per tal de construir una «societat del reciclatge» i contribuir així a la lluita contra el canvi climàtic.

Amb aquest principi, i dins del seu compromís pel desenvolupament sostenible, el Consorci de Residus i Energia de Menorca treballa en diverses línies d'acció per a la reducció de residus, que inclouen la realització de campanyes de conscienciació ciutadana. En aquest marc, i per tercer any consecutiu, el Consorci llança la campanya "Fer compost és la pera. De la cuina al camp", una iniciativa que té com a finalitat fomentar el compostatge domèstic a partir de les restes orgàniques generades a casa.

La iniciativa consisteix en la realització d'un total de 8 tallers gratuïts (un per municipi) en els quals els assistents podran adquirir les nocions bàsiques per convertir les restes de menjar i plantes en compost, un adob de gran qualitat. Aquest any, el ponent encarregat d'impartir els tallers és Marti Andreu Villalonga, tècnic superior en paisatgisme i medi rural.

La campanya busca també seguir incidint en la importància de separar bé les restes de menjar i els residus vegetals com fulles, gespa o branques, i els avantatges que suposa reciclar-los. Els assistents als tallers podran a més adquirir per sorteig un compostador amb el qual començar a transformar restes orgàniques.

Els tallers començaran el pròxim 5 de març a Alaior i es realitzaran durant tot el mes a cada municipi: Es Migjon Gran (Divendres 6), Sant Lluís (Dimarts 10), Es Mercadal (Dimecres 11), Ferreries (Divendres 13), Es Castell (Divendres 20), Maó (Dijous 26) i Ciutadella (Divendres 27).

Els residus domèstics convertits en compost

Els residus que genera un habitatge diàriament contenen un 40% de matèria orgànica que pot ser reciclada i retornada a la terra en forma d'humus per a les plantes i els cultius. A través d'un senzill compostador que es pot instal·lar al pati de casa, aquesta matèria orgànica pot compostar de manera natural, i transformar-se en adob per a les plantes, l'hort o el jardí. D'aquesta manera es contribueix a la reducció de residus i s'aconsegueix reduir el consum d'adobs químics. Es calcula que amb un compostador cada habitant deixaria de tirar 90 quilograms de fems al contenidor, cosa que suposa un important estalvi econòmic en la gestió de residus.

Per tot això, el Consorci de Residus i Energia, que integra tots els ajuntaments de l'illa i el Consell Insular de Menorca, convida a tots els interessats a assistir als tallers d'autocompostatge. I és que, el millor residu és aquell que no es produeix.

Aquells interessats i interessades es poden posar en contacte amb el Consorci enviant un correu electrònic a rsu@cime.es o telefonant al 971 35 41 72.