La Cova de s'Aigua de Cala Blanca obrirà al públic

Geologia

El Consell Insular dóna el vistiplau definitiu per licitar les obres i obrir la Cova de s'Aigua de Cala Blanca al públic 

La licitació aprovada pel Consell Executiu per al condicionament interior i d'accés a la cova, que es publicarà en els pròxims dies, compta amb un pressupost total de 443.491,04 assumit entre el Govern Balear i el Consell

La consellera de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Maite Salord, visitant la cova acompanyada de l'espeleòleg Pere Arnau

27/01/2020

El Consell Executiu de Consell Insular ha acordat avui a proposta de la consellera de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Maite Salord, l'aprovació definitiva de les clàusules administratives i el projecte tècnic per al condicionament interior i d'accés a la Cova de s'Aigua de Cala Blanca. Amb l'aprovació de la proposta, el Consell Insular dóna el vistiplau definitiu al projecte de licitació per obrir la cova al públic, de manera que els tràmits per a la seva publicació i posterior adjudicació s'iniciaran en els pròxims dies.

El projecte de licitació comptarà amb un pressupost inicial de 443.491,04 euros IVA inclòs, que les empreses licitadores podran millorar a la baixa. La suma es desgrana en dos lots, el de condicionament interior de la cova, de 295.381,11 euros, i el lot destinat a l'adequació de l'accés a la cova, de 148.109,93 euros, ambdues amb IVA inclòs.

El finançament del projecte va a càrrec del Govern balear i el Consell Insular de Menorca a través d'un conveni interadministratiu signat entre el Consell i l'Agència d'Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB), pel qual el Govern va acordar la transferència de 408.000 euros per a l'execució de les obres i el Consell Insular assumir la resta.

El projecte d'obertura de la Cova de s'Aigua es va iniciar el juliol de 2017 amb l'adjudicació d'aquest a l'empresa Sociedad Asturiana de Diversificación Minera, SA Després de ser lliurat al Consell Insular el març de 2019, es detecten una sèrie de deficiències, entre elles una relativa al compliment de la llei d'Accessibilitat Universal, que va quedar resolta en els mesos posteriors i pel qual s'instal·larà un elevador motoritzat. L'octubre de 2019 l'ajuntament de Ciutadella, que ha treballat de forma conjunta amb el Consell Insular per a l'impuls del projecte, aprova el permís d'instal·lació i obres per a l'obertura de la cova de Cala Blanca. Els tràmits han continuat fins avui, quan el Consell Executiu ha aprovat publicar la licitació de les obres.

Les obres per habilitar l'accés a la cova compten amb certa complexitat a nivell tècnic i ha suposat la realització de diversos estudis espeleològics i arqueològics per obtenir les autoritzacions pertinents. En tot el procés s'ha comptat amb el treball de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME), el Col·legi d'Enginyers Tècnics de Mines d'Astúries i el col·legi d'arquitectes de les Illes Balears.

Després de la realització de les obres, es podran visitar els 2.500 metres quadrats de superfície de la cova, que compta amb un llac interior. La cavitat compta amb un alt valor geològic a causa de les nombroses estalactites que hi ha al seu interior.