Control de flora invasora al 2019

Biodiversitat

Més de 23 tones de vegetació invasora retirades durant 2019 en àrees naturals protegides de Menorca

Els treballs de control s'engloben dins del programa d'actuacions per a la protecció de la Reserva de Biosfera relatives a espècies invasores subvencionat pel Govern Balear

Exemplar de Carpobrotus edulis, planta invasora originària de Sudàfrica.

29/11/2019

Els treballs realitzats el 2019 per al control i retirada de vegetació exòtica invasora duts a terme per l'Agència Menorca Reserva de Biosfera s'han saldat amb un total de 23.720 kg de flora erradicada.

Un any més, el tercer consecutiu des que el 2017 s'iniciés el programa de control d'invasores a la Reserva de Biosfera, un equip de treball dirigit per un espcialista s'ha dedicat durant més de mig any a la retirada de vegetació exòtica invasora, aquest cop al llarg de 3 zones pròximes als municipis de Maó, Alaior i Ciutadella. Les 23 tones de vegetació extreta se sumen a les 65 tones que han estat extretes en 2017 i 2018 en el marc del mateix programa de protecció i conservació.

Zones en àrees protegides


Els treballs de neteja, que han acabat a finals del mes de novembre, es van realitzar concretament en zones adjacents a Sant Antoni, Sa Mesquida, Cap Roig-Es Murtar, Es Pa Gros, la zona del port pròxima a la GESA de Maó i a la part superior dels penya-segats de Cap Negre i Punta de Sas Bancades, pel que fa a Maó. En el municipi d'Alaior, les feines s'han localitzat a la carretera de Torralba, i les àrees netejades a la zona de Ciutadella a Cala en Blanes, Cap d'Artrutx, Cala en Bosc, Son Xoriguer, Cala Blanca i Cala Santandria, la punta d'en Quintana, Cala Blanca, Sa Farola, és Còssil i Los Delfines, Cala Morell i dues àrees més de la Ronda de Ciutadella, la de Canal Salat i Sa Caleta.

La superfície total tractada durant aquest any ha abastat aproximadament 450.000 m² de terreny protegit comprès dins de la Xarxa Natura 2000 de l'illa de Menorca. Aquesta xarxa, que a Menorca ocupa grans extensions del territori de l'illa, està formada per un conjunt d'enclavaments d'especial interès per a la seva protecció i conservació a nivell europeu, i es compon dels Llocs d'Importància Comunitària (LIC) i de les Zones d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA).

Invasores, principal causa de la pèrdua de la biodiversitat mundial

La vegetació extreta enguany ha correspost principalment a les espècies Pennisetum setaceum, coneguda com a kikuyu (Àfrica oriental i tropical, Orient Mitjà i Sud-est d'Àsia), Carpobrotus edulis (Sud-àfrica), Cortaderia selloana o plomall (Sud-amèrica), Disphyma crassifolium (Sud-àfrica) i Opuntia màxima (Mèxic). Totes elles es caracteritzen pel seu ràpid creixement i capacitat d'extensió, la qual cosa genera una competència directa amb organismes autòctons, desplaçant la seva població i posant en perill la seva supervivència. Les espècies invasores són una de les principals causes de la pèrdua de la biodiversitat mundial, i la primera causa a nivell d'illes.

La línia d'actuacions per a l'erradicació i control d'espècies exòtiques invasores es realitza des de fa 3 anys gràcies a una subvenció concedida per la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern Balear en el marc d'un conveni de col·laboració amb el Consell Insular per a la protecció de la Reserva de Biosfera. Pel que fa a la flora invasora, el projecte ha comptat enguany amb un pressupost de 22.000 €.