II Trobada Starlight d'Astroturisme

Starlight

Inicia la II Trobada Internacional Starlight d'Astroturisme a Menorca

Més de 50 representants i experts del sector entre gestors i allotjaments turístics, destinacions certificades, experts en enllumenat i eficiència energètica o guies i periodistes especialitzats es donen cita aquests dies 28, 29 i 30 de novembre a l'illa de Llatzeret

Inauguració Trobada Starlight. Foto: Fernando Ruiz.

21/11/2019

Aquests dies Menorca s'ha convertit en el centre neuràlgic del turisme d'estrelles. Del 28 al 30 de novembre l'illa de Llatzeret acull la II Trobada Starlight d'Astroturisme, l'únic fòrum mundial sobre turisme d'estrelles en què es reuniran més de 50 representants i experts dels diferents sectors d'aquesta branca emergent de turisme sostenible.

Maite Salord ha volgut agrair a la Fundació Starlight i a la seva presidenta, Antonia Varela, el suport i la col·laboració que han fet possible convertir Menorca en la seu de la II Trobada Starlight. Per la seva banda, Antonia Varela ha valorat el cel excepcional que ha convertit Menorca en Reserva i Destinació Starlight i ha destacat la seva satisfacció d’haver elegit Menorca entre més de 10 territoris candidats “gràcies als valors i qualitats que Menorca ha demostrat juntament amb la seva aposta ferma i organitzada per convertir-se en un territori Starlight de referència”.

Es tracta de la trobada més important d'astroturisme a nivell nacional i internacional, i reuneix una variada representació del sector. Gestors i allotjaments turístics especialitzats, experts en enllumenat, eficiència energètica i mesurament del cel nocturn, guies i periodistes especialitzats o representants de territoris Starlight internacionals com el Canadà, Portugal, Colòmbia o Xile, i procedents de diferents indrets de l'Estat com Canàries, Andalusia, Aragó, Galícia, Castella i Lleó, Castella la Manxa, Extremadura o Catalunya.

Segons Irene Estaún, directora insular de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, “aquesta trobada està en sintonia amb l’estratègia global de la Reserva de Biosfera de Menorca que té com a prioritat el desenvolupament de l’ecoturisme i que aquest suposi una oportunitat per les empreses i entitats de Menorca”.

La trobada compte amb diferents ponències i debats per posar en comú experiències sobre astroturisme, parlar de les oportunitats que brinda en matèria de turisme sostenible i conèixer quins són els avantatges i els processos d'implementació d'aquest tipus de turisme, que busca protegir i fer valdre el cel nocturn d'un territori per vincular-lo als seus valors culturals, històrics, gastronòmics o etnològics.

Tot això té lloc a l’illa del Lletzaret
i tancarà el cicle d’actes que s’han celebrat enguany a l’illa del port de Maó. Isaac Olives, director insular de Medi Ambient, ha destacat com esdeveniments d’aquestes característiques suposen una gran oportunitat per donar a conèixer i posar en valor el Llatzeret.

Sessions tematitzades

La trobada s'ha dividit en diferents sessions per abordar els diferents vessants que aglutina el sector. Un primer bloc d'aquestes sessions s'ha destinat a presentar les experiències dels territoris certificats per la Fundació Starlight. En elles s'ha cercat abordar aspectes relacionats amb la governança d'un territori Starlight. Aquelles accions de gestió i coordinació entre administracions i sector privat per posar en marxa els diferents reglaments i infraestructures per desenvolupar sobre el territori productes astroturístics. A més, s'ha parlat de les fortaleses de cada territori i tractar els diferents reptes i dificultats que afronten. L'objectiu d'aquestes sessions és que la informació pugui servir a altres territoris en el procés d'implementació d'aquest tipus de turisme.

Un segon bloc de sessions s'ha centrat en donar a conèixer les diferents possibilitats de desenvolupament turístic amb què compta el turisme d'estrelles. En elles hi han participat diferents agents turístics i empresaris amb experiència per mostrar els diferents productes desenvolupats, ja que la fundació no només certifica territoris, sinó que també atorga diferents acreditacions a allotjaments, rutes, guies o activitats esportives que posen en valor el cel nocturn d'un territori.

El tercer i quart bloc tractaran ha abordat la vessant tecnològica i comunicativa de l'astroturisme. En aquestes sessions han intervingut experts en lluminàries i eficiència energètica per parlar sobre aspectes jurídics del control de la contaminació lumínica i sobre mesures de la qualitat del cel. L'educació, divulgació i comunicació astronòmica serà a càrrec d'empreses de comunicació especialitzades.

Premis Internacionals i reconeixements Starlight

La trobada també ha servirà per celebrar els primers Premis Internacionals Starlight, uns guardons en reconeixement a la tasca de territoris, empreses i iniciatives relacionades amb el cel nocturn que tenen com a objectiu la seva protecció, la difusió cultural de l'astronomia, la promoció del turisme d'estrelles i la lluita contra la contaminació lumínica.


Tallers i activitats paral•leles

A més de les diferents ponències, la trobada organitza diferents activitats i tallers per als assistents. D'entre elles destaca el taller sobre astrofotografia que es va realitzar dijous dia 28 al poblat talaiòtic de Torre d'en Galmés impartit el fotògraf de Photopills Antoni Cladera, que va donar nocions sobre aquesta tècnica fotogràfica. Una altra de les activitats que es podran realitzar serà una sortida en vaixell des del port de Maó per conèixer l'ús dels antics artefactes d'orientació que usaven mariners i navegants mirant el cel nocturn.

PROGRAMA