Primers passos per consolidar una xarxa de joves després del I Fòrum de Joves de la Xarxa Espanyola de Reserves de Biosfera

Més participació en les polítiques mediambientals, representació en els organismes competents i el ferm compromís de treballar des dels seus territoris de manera organitzada són algunes de les conclusions que van veure la llum durant el fòrum.

3/11/2019

Més participació en les polítiques mediambientals, representació en els organismes competents i el ferm compromís de treballar des dels seus territoris de manera organitzada són algunes de les conclusions que van veure la llum durant el I Fòrum de Joves de la Xarxa Espantola de Reserves de Biosfera.

Durant 3 jornades, 39 joves representants de 30 Reserves de Biosfera d'11 comunitats autònomes van treballar de forma conjunta amb la finalitat d'empoderar a la joventut per actuar com a agent influent i amb capacitat per proposar i desenvolupar accions de cara al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de la UNESCO (Agenda 2030). El resultat: una declaració i un pla d'acció que recull els compromisos adoptats, les demandes que fan com a col·lectiu, i les properes accions que pretenen dur a terme.

El fòrum, celebrat a la Reserva Mariñas Coruñesas e Terras do Mandeo (Galícia) entre el 23 i el 25 d'octubre, és així el primer pas per consolidar una xarxa de joves organitzada que pugui convertir-se en un actor més en la gestió de les reserves de biosfera.

Representants de la Reserva de Biosfera de Menorca


La biòloga Vanessa Mesquida (Ciutadella, 1987) va ser la seleccionada per l'Agència Menorca Reserva de Biosfera per exercir com a representant de Menorca en el fòrum, que va assistir al fòrum juntament amb un treballador del Departament de Medi Ambient i Reserva de Biosfera del Consell Insular, el jove periodista Fabio Schneider. A més de participar en els diferents grups de treball organitzats en el fòrum, Mesquida va ser una de les integrants de l'equip redactor de la declaració elaborada durant el congrés.

En consonància amb algunes de les demandes de la declaració, Mesquida considera que, malgrat les diferències existents entre totes les reserves de biosfera, "les problemàtiques dels joves són comunes". D'una banda, la manca d'oportunitats perquè el jovent pugui viure a les reserves: "Volem quedar-nos perquè ens sentim vinculats al territori". De l'altra, la convicció sobre "la necessitat urgent d'un canvi d'hàbits per frenar la degradació ambiental" davant el canvi climàtic. Així, la biòloga marca com un dels objectius principals promoure la participació dels joves de totes les reserves en els seus òrgans de gestió. Amb tot, Mesquida considera molt positiu el treball que Menorca està duent a terme en matèries com "un òrgan gestor cada vegada més transversal, o les actuacions en matèria de transició energètica, producte local, alimentació, o conservació del patrimoni".

Declaració dels Joves a la Xarxa Espanyola de la Biosfera

La Declaració recull els compromisos que adquireix la xarxa formada, a més de les seves demandes, basculant entre la importància que els joves a la Xarxa Espanyola de Reserves de Biosfera s'organitzin per obtenir una major representació, la necessitat de potenciar el model de Reserves de Biosfera i altres punts sensibles al voltant del desenvolupament sostenible i l'emergència climàtica. Llegeix la declaració en castellà.

Un Pla d'Acció que comença per establir la data per al II Fòrum de Joves a la Xarxa Espanyola de Biosfera

La propera cita serà a la reserva asturiana de Somiedo, a celebrar al març o l'abril de 2020. Entre els objectius del segon fòrum, es buscarà resoldre qüestions relatives al tipus d'entitat que conformarà la xarxa de joves, nomenar representants i preparar-se pel II Fòrum Jove IberoMab.


Més informació