Fotovoltaica al centre assistencial Trepucó

Energia

Adjudicada la instal·lació de plaques solars del centre assistencial de Trepucó

La vuitena instal·lació d'autoconsum en edificis públics del Consell Insular tindrà una potència de 30 kW i estarà operativa al novembre

23/08/2019

El centre assistencial per a persones amb discapacitat Trepucó I, a Maó, se sumarà a la llista d'edificis pertanyents al Consell Insular que tenen instal·lades plaques d'autoconsum a les seves cobertes. L'obra que habilitarà la instal·lació de producció fotovoltaica s'ha adjudicat a l'empresa madrilenya Creara Consultors SL, que executarà el treball per 36.764 euros (IVA no inclòs).

El projecte consistirà en la instal·lació de 90 plaques de 330W a la teulada de l'edifici principal del centre, i que generaran una potència total aproximada de 30 kW. A més, inclou també la instal·lació d'un punt de recàrrega de vehicle elèctric. Es preveu que l'obra estigui finalitzada al novembre d'aquest any.

Els càlculs permeten estimar una producció de 41.400 kWh a l'any d'energia fotovoltaica. Amb les dades de l'any passat se sap que el consum anual aproximat del centre és de 72.000 kWh, de manera que les plaques d'autoconsum podran cobrir més de la meitat de la demanda energètica del centre. L'autoconsum permetrà a més que el centre estalviï el generat en la factura de la llum.

Pel que fa a la incidència mediambiental de la instal·lació, s'ha calculat l'estalvi estimat en emissions de CO2 que suposaran les plaques fotovoltaiques. S'estima que amb les plaques s'evitarà que 21,5 tones es generin i vagin a parar a l'atmosfera.

Part el projecte serà finançat pel Govern balear, que subvenciona a través dels fons europeus FEDER el 60% de l'obra, assumint el Consell Insular el 40% restant.

Renovables en edificis públics de Menorca

La instal·lació, la vuitena d'aquest tipus en edificis públics de l'illa, forma part de la iniciativa del Consell Insular per implantar l'autoconsum amb renovables en tots els edificis de la seva titularitat o d'organismes dependents a l'administració insular. Una cosa que, a més de reduir costos en la factura de la llum, permetrà millorar el mix energètic a l'illa i contribuir a la reducció de l'electricitat produïda amb combustibles fòssils.

Entre les altres instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum en edificis públics hi ha la residència de gent gran de Maó, el Centre Sociosanitiari "Santa Rita" (Ciutadella), el Centre polivalent "Platja Gran" (Ciutadella), el parc de bombers de Maó, la mateixa seu del Consell Insular a Maó, l'alberg juvenil de Sa Vinyeta (Ciutadella) i l'edifici d'"Es Castellet" de Sa Granja, que alberga les branques d'Agricultura, pesca i caça de la Conselleria d'Economia i Territori del Consell Insular i el Centre de Capacitació d'Experiències Agràries.