La biòloga Vanessa Mesquida serà la jove que representarà Menorca al I Fòrum de Joves de la Xarxa Espanyola de Reserves de Biosfera

Se celebrarà del 23 al 25 d'octubre a la Reserva de Biosfera de Mariñas Coruñesas i Terras do Mandeo (Galícia), i té entre els seus objectius incloure a la joventut en la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible de la UNESCO a través d'un pla d'acció jove

La directora insular de la reserva de Biosfera de Menorca, Irene Estaún, la biòloga representant de Menorca, Vanessa Mesquida i la vicepresidenta del Consell Insular i consellera de Medi Ambient i Reserva de Biosfera de Menorca, Maite Salord a Ciutadella.

5/08/2019

Menorca ja té al seu representant per al primer Fòrum de Joves de la Xarxa Espanyola de Reserves de Biosfera, el congrés que la institució celebrarà del 23 al 25 d'octubre a Galícia per a l'intercanvi de coneixements i les interrelacions del sector jove de les reserves de biosfera espanyoles. Es tracta de la biòloga Vanessa Mesquida, que ha estat seleccionada per la comissió avaluadora de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera com la candidata més idònia per participar en la trobada, d'entre les 7 persones que es van presentar.

La jove biòloga, de 32 anys i originària de Ciutadella, ha estat escollida d’entre els altres candidats en complir els requisits formatius, d'experiència i implicació a la Reserva de Biosfera de Menorca que s'havien plantejat per a la beca. La vicepresidenta del Consell Insular i consellera de Medi Ambient i Reserva de Biosfera de Menorca, Maite Salord, era l'encarregada de donar-li la notícia fa escassos dies.

Mesquida és llicenciada en Biologia per la Universitat de Barcelona i està especialitzada en Biodiversitat, gestió i conservació del medi ambient per la mateixa universitat. Ha estat implicada en diversos projectes de conservació a l'illa, i la seva aposta per la integració de la seva branca del coneixement amb la divulgació i l'interès pel desenvolupament social està entre els aspectes que ha interessat a l'Agència per a la seva elecció.

La biòloga serà becada per l’Organisme Autònom de Parcs Nacionals per assistir a aquesta trobada, la primera trobada jove de la Xarxa Espanyola de Reserves de Biosfera, en el qual participarà en xerrades, debats i grups de treball per compartir informació entre reserves, i tractar de generar una agenda comuna entre el jovent de les reserves espanyoles que marqui reptes i objectius entorn a la sostenibilitat, tot considerant les problemàtiques i oportunitats de la joventut en aquests territoris.

Els objectius del congrés

Entre els objectius concrets del fòrum, que se celebrarà els dies 23, 24 i 25 d'octubre a la Reserva de Biosfera de Mariñas Coruñesas e Terras do Mandeo (Galícia), destaca l'elaboració d'una Declaració de la Joventut de la Reserva de Biosfera, un pla d'acció de la joventut de la Xarxa Espanyola de Reserves de Biosfera o fomentar el coneixement dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i proposar com poden contribuir les reserves de biosfera a assolir-los. A més, es treballarà per reforçar els canals de comunicació amb la joventut en les diferents reserves, així com buscar vies per a empoderar a la joventut perquè s'involucrin en projectes de sostenibilitat en els seus territoris.

El primer Fòrum de Joves de la Xarxa Espanyola de Reserves de Biosfera sorgeix després de l'èxit del primer "MAB Youth Forum" (Fòrum de Joves a escala mundial) realitzat el 2017 a Itàlia i del I Fòrum de Joves de la Xarxa de Reserves de Biosfera d'Iberoamèrica i el Carib, realitzat el 2018 al Perú i Equador. Amb la participació de les Reserves de Biosfera espanyoles en tots dos fòrums sorgí el compromís de realitzar un primer fòrum a escala estatal com a oportunitat per a conèixer, debatre i compartir visions i compromisos relacionats amb el desenvolupament sostenible amb altres joves d'Espanya.

Després del compromís adquirit, la Xarxa Espanyola de Reserves de Biosfera va llançar una crida a totes les reserves per a seleccionar una persona per participar en el fòrum, dirigit a joves d'entre 18 i 35 anys que viuen a les reserves de biosfera, on treballen, estudien o realitzen investigacions. La candidata per Menorca tindrà cobertes les despeses de viatge, allotjament i manutenció durant la celebració del fòrum, que seran coberts pel comitè organitzador i l'Agència Menorca Reserva de Biosfera on treballen, estudien o fan investigacions.