Geodiversitat de Menorca

Congressos

Menorca assisteix a la XIII Reunió Internacional de la Comissió de Patrimoni Geològic de la Societat Geològica d'Espanya

Una representació de la Reserva de Biosfera de Menorca assisteix al congrés, que ha reunit a experts en patrimoni geològic d'Espanya i altres països a l'illa de Tenerife per posar en comú nous coneixements i gestió del patrimoni geològic

28/06/2019

Entre els passats dies 18 i 22 de juny ha tingut lloc a Santa Cruz de Tenerife la XIII Reunió Internacional de la Comissió de Patrimoni Geològic de la Societat Geològica d'Espanya, el principal fòrum de discussió sobre el patrimoni geològic de l'Estat. En aquest marc, una representació de la Reserva de Biosfera de Menorca ha assistit per presentar les tasques de gestió que es desenvolupen en el camp de la geologia a l'illa.

Organitzada pel museu de Ciències Naturals de Tenerife i l'Associació d'Amics del Museu d'aquest, la reunió té com a objecte compartir coneixements al voltant d'aspectes com la investigació, la catalogació o l'ús de les noves tecnologies en la geologia, així com proporcionar informació sobre l'evolució del patrimoni geològic i de la geodiversitat dels territoris representats. La reunió va aplegar 80 tècnics, gestors i investigadors que treballen en patrimoni geològic i en geodiversitat per debatre sobre aquests aspectes de la geologia.

En aquesta XIII Reunió Internacional la Reserva de Biosfera de Menorca ha presentat una ponència oral que amb el títol "La gestió de la geodiversitat mitjançant la seva integració amb altres elements del patrimoni natural i cultural: aplicació a la Reserva de Biosfera de Menorca". La ponència buscava donar a conèixer les diferents línies de treball desenvolupades a l'illa al voltant de la geologia, així com les iniciatives divulgatives dutes a terme conjugant la geodiversitat de Menorca amb altres aspectes del seu patrimoni natural i cultural.

Projectes entorn la geologia a Menorca

La Reserva de Biosfera de Menorca porta diversos anys impulsant diferents projectes centrats en el patrimoni geològic i la geoconservació, i desenvolupant els quatre pilars d'aquestes disciplines: elaboració d'inventaris de punts de rellevància geològica, el desenvolupament de legislació per a la seva protecció, la conservació d'aquests llocs (geoconservació), i la realització de tasques de divulgació. Així, dins d'aquestes línies d'actuació, durant els dos últims anys s'ha tractat d'unificar la geodiversitat amb altres camps molt relacionats com la botànica, la prehistòria, l'etnologia, la cultura popular i la geologia aplicada. Tot seguint les directrius del concepte de reserva de biosfera, que tracta d'integrar el medi ambient amb les activitats econòmiques que es duen a terme en un territori.

Conclusions de la ponència de la Reserva de Biosfera de Menorca

Entre les conclusions de la ponència presentada, destaca el balanç positiu que es fa d'aquesta conjunció temàtica entre geodiversitat i els diferents temes esmentats. "La bona acollida d'aquest plantejament a Menorca ho fa extensible i recomanable a qualsevol territori que treballi en un projecte que pretengui fer valdre la seva geodiversitat. Així, les activitats que s'han desenvolupat a Menorca des d'aquesta perspectiva estan rebent una magnífica acceptació. Aquesta situació s'associa principalment al fet d'assolir un major poder de convocatòria, que reuneix, en part, a un públic que a priori pugui no estar interessat en la geodiversitat, però sí en la matèria amb la qual s'enllaça", explica el document.

L'estudi de la geodiversitat i del patrimoni geològic constitueixen noves àrees de recerca en l'àmbit de la geologia i el medi natural. Entenem com a patrimoni geològic aquells elements geològics singulars pel seu interès científic i/o didàctic, i d'especial valor per a la seva preservació. La geodiversitat, per la seva banda, és la diversitat d'elements geològics d'un territori, incloses roques, minerals, fòssils, terres, formes del relleu, formacions i unitats geològiques i paisatges. Tot producte i registre de l'evolució de la Terra.

Per conèixer més sobre les línies d'acció desenvolupades a Menorca al voltant de la geodiversitat i la seva connexió amb altres aspectes de l'illa, consulta el document de la ponència.