Menys residus a les festes de Sant Joan

Residus

Més conscienciació sobre els residus a les festes de Sant Joan

Aquest any les iniciatives per a la reducció dels residus a les festes de Sant Joan han mostrat bons resultats i una resposta de la ciutadania molt positiva

Sistema de retorn d'envasos

28/06/2019

Després de l'èxit que tingué l'any passat la iniciativa del got reutilitzable, enguany el Consorci de Residus i el Consell Insular de Menorca han tornat a llençar la campanya "Ara va de bo,ara va de got". A més, també s'ha instal·lat un sistema de retorn d'envasos. A Ciutadella, per Sant Joan, ambdues iniciatives han estat molt ben acollides i han estat acompanyades de les accions de Per la Mar Viva. L'associació, encapçalada per Carlos Salord, ha col·locat una xarxa durant els dies de les festes al moll del port i així s'ha evitat que els residus hagin acabat a la mar. 

El got reutilitzable
Durant les festes de Sant Joan, a les paradetes de Es Pins, s'han venut 2.394 gots, dels quals només se n'han retornat 40 unitats.
A aquestes dades s'hi han de sumar els encàrrecs de gots previs a la festa; un total de 3.834 gots. D'aquests, se n'han retornat un 90%.

Així, en total s'han distribuït 6.228 gots reutilitzables. Si considerem que el consum mitjà a les festes és de 6 begudes per persona, podem concloure que cada got reutilitzable venut correspon a una economia de 6 gots d'un sòl ús, això voldira dir que gràcies a la iniciativa del got reutilitzable s'haurien deixat de generar més de 37.000 gots d'un sol ús.

Sistema de retorn d'envasos
A més del got reutilitzable, una altra de les iniciatives impulsades pel Consell Insular ha estat la instal•lació, per segon any consecutiu, d'un sistema de retorn d'envasos. Aquest ha consistit a retornar els bòtils de plàstic buids i sense tap i a canvi rebre 10 cèntims. En 9 hores ja s'havien retornat més de 20 mil envasos.

Per la mar VIVA
L' Associació Per la mar VIVA, un any més, ha contribuït a la neteja de Ciutadella durant Sant Joan. Han instal·lat una xarxa al moll del port durant els dies 23 i 24 de juny que ha permès recollir de dins la mar 71.450 kg de residus (bòtils de plàstic, llaunes, vidre, cartó...).Cal esmentar que enguany s'han recollit 50 kg de plàstic menys que l'any passat.