Autoconsum en edificis públics

Energia

Iniciades les obres per a la instal·lació de plaques d'autoconsum a la coberta de l'alberg juvenil de Sa Vinyeta

El sisè projecte d'aquest tipus en edificis públics del Consell Insular inclourà una pèrgola fotovoltaica per a tres cotxes i un punt de càrrega de vehicle elèctric

3/06/2019

L'alberg juvenil de Sa Vinyeta, a Ciutadella, podrà proveir-se en unes setmanes amb energia renovable gràcies a la instal·lació de plaques solars d'autoconsum sobre la coberta del seu edifici principal. Les obres de muntatge de les plaques d'aquest albert de l'Institut de la Joventut de Menorca (INJOVE) van iniciar dijous passat. Un cop finalitzada l'obra, serà el sisè edifici públic de l'illa que compti amb una instal·lació fotovoltaica per al seu subministrament elèctric.

La instal·lació consistirà a cobrir la teulada de l'edifici annex d'habitacions de l'alberg, el més gran del complex, amb un total de 62 panells solars. A més, el projecte inclou la construcció d'una pèrgola fotovoltaica per a 3 cotxes, i la col·locació d'un punt de càrrega de vehicle elèctric. La suma de totes les instal·lacions fotovoltaiques tindrà un total de 23,520 kWp de potència de generació, i permetrà cobrir parcialment amb energia elèctrica renovable les necessitats energètiques de tot el complex de l'alberg juvenil. Està previst que el projecte tingui un temps d'execució d'aproximadament un mes i mig.

La instal·lació d'autoconsum, que ha estat impulsada per l'Agència Menorca Reserva de Biosfera, permetrà a l'alberg estalviar a la factura de la llum tota l'energia generada. Del muntatge i posada en marxa de la instal·lació s'encarrega l'empresa menorquina establerta a Ciutadella Electrotècnia Balear.

El cost total del projecte serà de 39.832,23 € i ha estat finançat pel Govern balear, que subvenciona a través dels fons europeus FEDER el 60% de l'obra, i pel Consell Insular, que assumeix el 40% restant.

Renovables en edificis públics de Menorca

La instal·lació, la sisena d'aquest tipus en edificis públics de l'illa, forma part de la iniciativa del Consell Insular per implantar l'autoconsum amb renovables a tots els edificis de la seva titularitat o d'organismes dependents a l'administració insular. A més de reduir costos en la factura de la llum, permetrà millorar el mix energètic a l'illa i contribuir a la reducció de l'electricitat produïda amb combustibles fòssils.

Entre les altres instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum en edificis públics hi trobam la residència de gent gran de Maó, el Centre Sociosanitari "Santa Rita" (Ciutadella), el Centre polivalent "Platja Gran" (Ciutadella), el parc de bombers de Maó i la pròpia seu del Consell Insular a Maó. Totes aquestes instal·lacions es troben ja en funcionament.

Què és Sa Vinyeta?

Sa Vinyeta és un alberg juvenil situat al terme municipal de Ciutadella. Pertany a l'Institut de la Joventut de Menorca (INJOVE), una empresa pública del Consell Insular de Menorca que s'encarrega d'executar les polítiques de joventut del Departament de Benestar Social i Joventut.

L'alberg està format per dos edificis, una antiga casa de pagès menorquina del s. XVIII de dues plantes amb capacitat per allotjar 24 persones, i un edifici annex de nova construcció que compta amb un total de 12 habitacions amb lliteres i capacitat per a 4 o 6 persones cadascuna. És a la teulada d'aquest últim edifici on es realitzarà la instal·lació de les plaques fotovoltaiques.