Creix la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera illes i zones costaneres

Noves illes i zones costaneres s’han adherit recentment a la Xarxa que actualment compta amb més de 60 reserves de biosfera de tot el món

3/02/2019

La Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i zones Costaneres actualment inclou més de 60 reserves de biosfera que representen el 10% de les reserves totals de la biosfera en tot el món. Aquesta es gestiona des de dos secretaries tècniques que treballen juntes i en coordinació amb la UNESCO: una a l'illa de Jeju (República de Corea), que se centra en qüestions relacionades amb el canvi climàtic; i l’altra a Menorca, dedicada al desenvolupament sostenible.
L’última trobada va tenir lloc a Menorca el passat mes de maig on hi van assistir representants tècnics dels diferents territoris per posar en comú idees i seguir treballant amb nous projectes. Per aquest motiu, estem molt contents de les darreres incorporacions que es sumen i fan créixer aquesta xarxa que persegueix l’objectiu fomentar el desenvolupament sostenible en illes i zones costaneres i promoure estratègies de mitigació i adaptació al canvi climàtic.

DARRERES INCORPORACIONS
Recentment s’han adherit a la Xarxa nous territoris com: Latvia (Letonia), Isla de Flores (Portugal), Fundy (Canadà), La Gomera (Espanya), Komodo (Indonèsia), Nord-oest Amotapes Manglars (Perú) i Macizo del Cajas (Equador).

LATVIA (Letònia):

L'única reserva de la biosfera a Letònia, que abasta la costa de Vidzeme, de 60 quilòmetres de longitud, del golf de Riga i els territoris amplis de la regió del nord de Vidzeme, inclou una de les zones més grans de turons elevats als estats bàltics, així com l'àrea més gran de costa o randu prats a Letònia.

FOTO

ISLA DE FLORES (Portugal):

Les illes de Flores i Corvo formen el grup occidental de l'arxipèlag de les Açores. La reserva de biosfera comprèn tota l'illa i una franja marina i alberga valors paisatgístics, geològics, ambientals i culturals únics a escala regional, nacional i internacional.

FOTO

FUNDY (Canadà):

La regió és coneguda pels seus boscos fusters mixtes acadians, un litoral accidentat, contrastos extrems entre les marees, els seus aiguamolls salats, els seus fangars mareals, així com per la seva biodiversitat marina i terrestre. La zona també posseeix un ric patrimoni cultural provinent dels seus habitants aborígens Mi'kmaq.

FOTO

LA GOMERA (Espanya):

L'illa de la Gomera (entre l'illa de Tenerife i les illes de La Palma i El Ferro) alberga nombrosos endemismes, entre els quals destaca el llangardaix gegant de la Gomera. El medi marí de la Gomera mereix especial atenció per la seva exclusivitat. L'ampli espectre de condicions ambientals que caracteritza la Gomera permet que tingui una biodiversitat marina alta, tant pel que fa a ecosistemes com a espècies, i és un lloc privilegiat per a l'estudi i conservació dels cetacis. Destaca també el patrimoni cultural de l'illa, representat pels cultius en vessants abruptes amb murs de maçoneria, la important presència de palmeres i el particular "xiulo gomero", Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

FOTO

KOMODO (Indonèsia):

La Reserva de Biosfera i Parc Nacional de Komodo són famosos per la seva població d'aproximadament 5.000 llangardaixos gegants, també anomenats 'dragons de Komodo' (Dragó de Komodo). No existeixen en cap altre lloc del món i són de gran interès científic.

FOTO

NORD-OEST AMOTAPES MANGLARS (Perú):

La Reserva de Biosfera Nord-oest Amotapes Manglars empara una gran varietat d'ecosistemes i espècies. Un d'aquests és el Bosc Seco Equatorial que es troba sol al sud de l'Equador i el nord del Perú, i com succeeix amb els ecosistemes únics, compta amb moltes espècies endèmiques de flora i fauna.

FOTO

MACIZO DEL CAJAS (Equador):

A causa de les seves condicions geogràfiques i climàtiques, en aquest territori hi ha una gran diversitat biològica. A la zona nucli es troba el Parc Nacional Cajas que compta amb 71 espècies endèmiques, de les quals 16 són úniques de la zona.

FOTO