Menorca, Reserva i Destí Turístic Starlight

Starlight

Menorca rep les certificacions de Reserva i Destí Turístic Starlight

Les certificacions han estat atorgades per la Fundació Starlight aquest dimecres a FITUR

Els representants de la Fundació Starlight fan entrega de les certificacions a la delegació menorquina a FITUR 2019

23/01/2019

La presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, ha recollit aquest dimecres les certificacions Starlight durant la Fira Internacional de Turisme 2019 (FITUR) a Madird. Ho ha fet acompanyada del conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Aram Ortega i la consellera de Turisme, Maite Salord.

En el marc de la fira, la delegació menorquina també ha presentat el Pla de Desenvolupament Turístic, la eina que pretén planitifcar i gestionar el turisme per tal d’avançar cap un model de turisme responsable.

Menorca Starlight ja és una realitat
Durant els últims anys, el departament de Medi Ambient i Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca ha apostat per reduir l’impacte lumínic i així, no només contribuir a l’estalvi energètic, sinó donar valor al cel estrellat de l’illa per aconseguir les certificacions starlight.

Ser Reserva Starlight implica un compromís per protegir el cel nocturn i eliminar la contaminació lumínica. En aquest sentit, el passat mes de juliol es va aprovar el Reglament de Protecció del Cel Nocturn a Menorca. Aquest aposta per una il•luminació eficient i sostenible amb l’entorn de l’illa, millorant la qualitat de vida de la flora, la fauna i la població.

El turisme de les estrelles
Aquestes certificacions suposen una oportunitat per impulsar una nova modalitat de turisme sostenible; el turisme de les estrelles. Els destins turístics starlights no només han d’acreditar la qualitat del seu cel nocturn i els mitjans de protecció, sinó també adequar les infraestructures i activitats relacionades amb l’oferta turística (allotjament, els mitjans d’observació disponibles al servei dels visitants, la formació del personal encarregat de la interpretació astronòmica,etc) i la seva integració amb la natura.

Els resultats tècnics 
L’empresa Lumínica Ambiental, s’ha encarregat d’estudiar el firmament de Menorca i ha realitzat diverses auditories que han demostrat la qualitat del nostre cel. Els resultats constaten zones de l’illa de màxima obscuritat on l’observació de les estrelles és molt bona. És el cas de Macarella i el tram de la costa que va des de Cavalleria fins a La Vall.

També s’han tingut en compte paràmetres com la nitidesa de l’atmosfera, la transparència, el nivell d’extinció de la llum de les estrelles al travessar l’atmosfera i la cobertura de núvols o el percentatge de dies que el cel està clar.

A més,  els estudis presentats també han conclòs que és necessària la unió de la qualitat del cel i el producte turístic. Així, han sorgit algunes propostes d’activitats Starlight com és el cas de de la vinculació de la Menorca Talaiòtica amb el cel nocturn dels pobladors de l’illa en aquesta època.