L'illa de Man planta cara al plàstic

En tan sols 10 anys, l'illa de Man ha alliberat les seves platges de plàstic i ha esdevingut un exemple exitós en la protecció de l'oceà

25/10/2018

Ens arriben bones notícies des d'una de les reserves de biosfera que forma part activa de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres. Vam tenir l'oportunitat de conèixer d'a prop la seva experiència durant el VIII Congrés de la Xarxa Mundial de Reserves de la Biosfera d'illes i costaneres, celebrat el passat mes de maig a Menorca i avui, podem llegir aquesta bona notícia publicada al diari anglès The Guardian.

En aquest article, els companys de la Illa de Man també aprofiten per donar a conèixer una de les iniciatives més interessants sorgides a partir del congrés de Menorca; la creació del grup de treball «Plastic Zero» de cooperació entre reserves de biosfera de tot el món.

La reserva de biosfera Illa de Man es troba al centre del mar d'Irlanda. El 87% de la seva superfície és territori marí i per tant pateix els greus impactes de la contaminació del medi marí per plàstics. Tot i que gran part dels residus de plàstic marí probablement provenen de fora de l'illa de Man, el govern d'aquesta illa ha decidit apostar fort per minimitzar les fonts locals, i ha aprovat recentment el Pla de reducció de plàstics d'un sol ús, que estableix com els plàstics d'un sol ús seran reduïts al mínim per a l'any 2021 i estableix altres iniciatives interessants.

El focus inicial de la reducció del plàstic es centra principalment en l'activitat del Govern, mentre que la propera fase abordarà la qüestió del plàstic d'un sol ús a tota l'illa de Man, comprometent el sector privat i el públic. El pla involucra «campions de la sostenibilitat» i inclou un element educatiu sòlid.

Beach Buddies (Amics de les Platges) és una entitat sòcia de la reserva de biosfera de l'illa de Man, que treballa per eliminar plàstics del medi ambient. Va ser fundada per Bill Dale BEM, que té un reconeixement mundial pels seus esforços per mantenir les platges i i les zones interiors lliures de plàstics i altres escombraries. D'una població total de 83.500 persones a l'illa, més de 10.000 persones s'han ofert voluntàries per a aquesta tasca. A més, la Manx Wildlife Trust, un altre soci de la reserva de biosfera, té una campanya #ManxPlasticPledge per difondre aquest missatge.