Gran participació en la segona xerrada del cicle una illa una mar

Activitats

Participació i debat en la segona xerrada del cicle una illa una mar sobre reserves marines

1/01/1900

Durant la xerrada sobre reserves marines es va parlar de la futura reserva marina de l’Illa de l’Aire i de l’ampliació de la Reserva de Biosfera

El passat dijous 26 de setembre va tenir lloc al Museu de Menorca la segona xerrada del cicle una illa una mar. Aquest cop, la temàtica va girar entorn les reserves marines com a font de recursos. Investigadors i científics van exposar a través de dades i exemples els beneficis que aporten les reserves marines i la seva importància. Després, Miquel Truyol, Director Insular de Medi rural i marí, va parlar de la futura reserva marina de l’Illa de l’Aire. Llavors, Irene Estaún, Directora Insular de Reserva de Biosfera, va explicar el procés que s’està seguint per a obtenir la ampliació i re-zonificació de la Reserva de Biosfera.

David Díaz, investigador del Centre Oceanogràfic de Balears, va inaugurar la xerrada dei-xant clara la importància de les reserves marines com a font de beneficis. Les zones ma-rines protegides contribueixen a millorar aspectes tant ambientals, com econòmics o soci-als i per tant, són imprescindibles en una Reserva de Biosfera.
Tot seguit, Pep Coll, responsable del seguiment de les reserves marines de Balears, ens va parlar de l’evolució de les poblacions de peixos. Pep Coll va destacar que la reserva marina integral de Menorca no dóna els resultats més positius i que, en canvi, a la reser-va parcial es troba major biomassa de peixos i millors resultats. Això pot ser a causa de múltiples factors que fan que la reserva parcial sigui un hàbitat amb més possibilitats per l’augment de les poblacions de peixos. Tot i això, va demostrar que els resultats de l’any 2017 van ser molt positius arribant a duplicar i triplicar la biomassa de peixos a la reserva marina del nord de Menorca respecte anys anteriors.

Miquel Truyol, Director Insular de Medi Rural i Marí, va explicar el futur decret que propo-sa una reserva marina al sud de Menorca, concretament, a l’Illa de l’Aire. S’espera que aquest decret surti publicat al BOIB durant els propers dies perquè es comencin els trà-mits de participació pública. Respecte les reserves marines, va voler destacar que “hem de fugir de les ambigüitats i deixar de cercar culpables per passar a treballar tots en el seu impuls”.

Finalment, Irene Estaún, Directora Insular de Reserva de Biosfera, va explicar pas per pas el procés seguit per poder esdevenir la reserva marina més gran d’Espanya. Es tracta de l’ampliació i re-zonfiicació de la Reserva de Biosfera cap a la mar, un pas imprescindi-ble si Menorca vol seguir essent Reserva de Biosfera. Aquesta proposta, va ser aprobada la setmana passada pel Comitè MaB Espanyol i ara ja resta en mans de la UNESCO, que prendrà la decisió definitiva durant la propera del Consell Internacional de Coordinació (CIC); l’òrgan que també declara noves Reserves de Biosfera.

La xerrada va finalitzar amb un temps per a debat i preguntes. Una vegada més, els as-sistents es van mostrar curiosos i interessants en la temàtica. Durant 30 minuts, els po-nents van respondre les preguntes i inquietuds del públic assistent. La propera xerrada d’aquest cicle serà sobre la problemàtica dels plàstics a l’oceà, tindrà lloc el pròxim 3 d’octubre al club nàutic de Ciutadella.