Medi Ambient, Ajuntament de Ferreries i la SOM instal·len un sistema pilot per evitar la caiguda d'excrements d'aus sobre les voreres.

5/06/2018

La vinjolita (Delichon urbica) és una espècie molt familiar a causa del seu costum d'establir-se en pobles i ciutats, on s'instal·la per reproduir-se, i és fàcil d'observar en els seus vols durant la captura d'insectes. És un au molt útil ja que diàriament consumeix una gran quantitat de mosques i mosquits. No obstant això, en construir els seus nius en els alerons d'edificis, sol deixar gran quantitat de dejeccions i de restes de materials sota els nius, embrutant les voreres dels pobles. En ser un au protegida no es poden dur a terme activitats que puguin molestar a l'espècie o als seus llocs de cria, encara que en alguns municipis s'ha observat que s'han retirat els seus nius, la qual cosa és una actuació no permesa.

L'espècie es trova distribuïda per tots els municipis de la illa, amb una població global al voltant de 550 parelles, dades disponibles gracies al control anual que duu a terme la Societat Ornitològica de Menorca des de fa bastants anys. Les dades disponibles mostren que Ferreries és el municipi amb major població, estimada al voltant de 220 parelles, mentre que en els municipis d'Alaior, Es Castell i Ciutadella l'espècie ha sofert un descens en els últims anys.

Per tractar de buscar una solució a la problemàtica de les dejeccions en la voreres, el Departament de Medi Ambient i Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca en col·laboració amb l'ajuntament de Ferreries i la Societat Ornitològica de Menorca, han contractat a una empresa que comercialitza un sistema dissenyat per evitar la caiguda, sobre les voreres, d'excrements de les aus. Durant aquest any s'està duent a terme una prova en el municipi de Ferreries, en dues localitzacions diferents, amb la instal·lació d'uns 50 metres de plataformes per evitar la caiguda d'excrements,. En cas de veure que el sistema funciona correctament es podria estendre a la resta de municipis de la illa. 

Durant aquest cap de setmana s'ha dut a terme la instal·lació a Ferreries, d'un sistema de canalitzacions situat baix els nius per evitar la caiguda al sòl dels excrements de les aus. El sistema instal·lat permet la seva neteja al final de la temporada de cria. Aquest sistema serà controlat durant tota l'estació reproductora amb l'objecte de determinar si funciona correctament.

IB3 Notícies