25è Aniversari Menorca Reserva de Biosfera

25 Aniversari

25è Aniversari Menorca Reserva de Biosfera

17/05/2018

La declaració de reserva de biosfera no és un simple reconeixement dels valors mediambientals d'un territori, és una aposta per un model de desenvolupament que sigui compatible amb la conservació de la natura, i representa en realitat un compromís de gestió harmònica d'un territori i els seus recursos. Suposa l'acceptació implícita de la filosofia del desenvolupament sostenible. Un model basat en la recerca de vies de desenvolupament que no siguin agressives amb el seu entorn ambiental, i que implica un important esforç de gestió i concentració entre l'activitat pública, la iniciativa privada i els interessos de la població.

Anys abans de ser declarada Reserva de Biosfera, Menorca era un exemple real d'aplicació (inconscient) d'aquest model: una illa amb un nivell de vida alt, que explotava el seu territori seguint uns usos i costums tradicionals respectuosos amb el medi; amb un desenvolupament turístic intens, però relativament concentrat; amb una sensibilització social sobre aquests temes bastant alta i, naturalment, amb un entorn ambiental especialment valuós.

És a partir dels anys 80 quan aquest escenari comença a patir canvis importants i es detecten una sèrie de problemes que obliguen a replantejar el model de desenvolupament. En aquest context, es va plantejar la declaració de la Reserva de Biosfera com un estímul per a promoure polítiques encaminades a aconseguir l'equilibri entre desenvolupament social, econòmic i mediambiental.

Ara, 25 anys més tard, podem destacar la creació del Consorci de Residus i Energia (1996), la llei de Camí de Cavalls (2000), el pla territorial Insular de Menorca (PTI, 2003), el Contracte Agrari Reserva de Biosfera (2004), la creació de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera (2008) i la creació de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres (2012), de les quals en som seu.

Durant aquest any 2018, una trentena d’esdeveniments commemoraran el 25è aniversari de la reserva i durant la setmana del 7 d’octubre tindrà lloc l’acte central d’aquesta celebració. Destaca el Congrés de la Xarxa Mundial d’illes reserva de biosfera i zones costaneres al més de maig i l’intercanvi d’accions amb Lanzarote al llarg de l’any, una illa amb la que compartim aniversari per ser declarades reserva de biosfera el mateix dia.

Seguirem informant de tots els esdeveniments programats a través de la web i de les nostres xarxes socials.