Els nostres recursos hídrics

La gestió sostenible dels recursos hídrics és un component essencial per al futur de la Reserva de Biosfera, més encara, tractant-se d'una illa com Menorca, que s'abasteix pràcticament en la seva totalitat a partir de recursos d'aigua subterranis. La situació dels recursos hídrics de l'illa presenta diverses senyals que evidencien problemàtiques preocupants: d'una banda el descens significatiu dels nivells piezomètrics en les últimes dècades, la presència de zones amb intrusió marina i nivells alts de presència de nitrats a les aigües subterrànies , aconseguint nivells no aptes per a la salut. Aquesta situació, sumada a la irregularitat pluviomètrica típica del clima mediterrani, que pot arribar a agreujar-pels efectes del canvi climàtic, fan que la gestió dels recursos hídrics sigui un tema prioritari per a l'illa. 

 
 
Junta Central d'Usuaris d'Aigües de Menorca

La Junta Central d'Usuaris d'Aigües de Menorca, és una corporació de dret públic, que neix amb la finalitat de ser una eina de gestió de l'aigua des del propi territori, capaç de funcionar com a entitat administradora independent, i que aglutina tots els actors amb drets sobre el recurs aigua de l'illa. Així, els ajuntaments, empreses i particulars amb dret a utilitzar un determinat cabal d'aigua, estaran directament implicats en la protecció dels aqüífers i de la xarxa hidrològica i podran treballar per garantir la disponibilitat del recurs en quantitat i qualitat per a tots els usos.

VEURE MÉS

 
Inversions financerament sostenibles

El Consell Insular de Menorca a causa del superàvit pressupostari de l'exercici 2016, ha decidit invertir 9.616.181 € en projectes d'Inversions Financerament Sostenibles a Menorca. Està previst executar més de 50 projectes en cooperació amb els ajuntaments de l'illa, els quals s'engloben en tres línies d'actuació: millorar l'eficiència en l'ús de l'aigua (7.000.000 €); projectes en instal·lacions esportives de restitució de camps de gespa artificial, amb aprofitament d'aigua de pluja per al reg (9.000.000 €); i inversions en matèria d'eficiència energètica (750.000 €, la majoria en instal·lacions esportives). La resta de finançament s'executarà en projectes propis del Consell en matèria de protecció del patrimoni històric i millores al Centre Sociosanitari de Santa Rita.

VEURE MÉS

 
Projectes Europeus

El Consell Insular de Menorca té una dilatada experiència en la participació en projectes europeus de temàtica ambiental, fins ara, els quatre projectes desenvolupats en l'estudi i la gestió dels recursos hídrics s'han emmarcat dins del programa europeu de cooperació INTERREG, tan per a l'espai MED (Mediterrani) com en l'espai SUDOE (sud-oest europeu). Tots ells s'han centrat en l'estudi del recurs, dels principals fenòmens de contaminació, les causes i mesures de gestió, la millora de la gestió de l'aigua en els proveïments de l'illa i l'elaboració d'indicadors i eines útils per a la presa de decisions.

VEURE MÉS